Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 088 - 88 33 300
  • info@vilaadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Aansprakelijkheid

Ondernemer zijn betekent 'risico's lopen'. Als ondernemer weet u dat als geen ander. Want daarvoor bent u ondernemer geworden: inkomen verwerven door risico's te accepteren.

Maar het betekent tevens, dat u als eigenaar of bestuurder van een onderneming verantwoordelijk kunt zijn voor alle handelingen die daar plaats vinden.

 

Feitelijk staat u dus met uw volle vermogen borg.......

 

Die verantwoordelijkheid kan best ver gaan. Want het gaat om schades die door 'derden' kunnen worden geleden. Denk aan: 

  • afnemers (productenaansprakelijkheid)
  • werknemers (werkgeversaansprakelijkheid)
  • andere partijen

En dan bestaan er ook nog eens verschillende soorten aansprakelijkheid:

Eigenlijk verschilt de bedrijfsaansprakelijkheid niet zoveel van de gewone particuliere aansprakelijkheid. Want zoals u bij vrienden per ongeluk een kop koffie over de computer kunt laten vallen, zo kan u dat als ondernemer natuurlijk ook gebeuren. En wanneer u tijdens het 'winkelen' tegen een stellage met uitgestalde goederen kunt vallen, zo kan u dat ook gebeuren wanneer u als loodgieter in dezelfde winkel op zoek bent naar een kraan die gerepareerd moet worden. 

Het zijn vergelijkbare schades. Alleen de ene keer veroorzaakt u de schade als 'particulier' en de andere keer als 'ondernemer. '
En dus valt de ene schade onder de particuliere aansprakelijkheidsverzekering en de andere onder de bedrijfsaansprakelijkheidverzekering.

Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het om schades die alleen kunnen voor komen bij dat ene beroep. Denk aan een garagehouder die vergeet een wiel vast te zetten, met een aanrijding tot gevolg. Of denk aan een chirurg die een onherstelbare fout maakt tijdens een operatie. Het zijn schades die alleen voor kunnen komen bij iemand die dat ene beroep uitoefent. 

Claimbewustheid

Helaas is het zo, dat de 'claimbewustheid' niet alleen in de VS sterk ontwikkeld is. Ook in Nederland neemt het steeds meer toe. Het betekent, dat de kans, dat u of uw onderneming aangesproken wordt voor veroorzaakte schade in deze tijd beduidend groter is dan een jaar of tien geleden.

Het terrein van de aansprakelijkheidswetgeving is complex. En vaak betekent een 'claim' ook, dat juristen zich moeten buigen over de vraag of, en zo ja, hoe groot de schade is.

Het zal duidelijk zijn, dat het verzekeren hiervan bepaald geen overbodige luxe is. Temeer, daar 1 claim al voldoende kan zijn om de ondergang van een onderneming in te luiden (al zal dat vaak zo'n vaart niet lopen).

Premies

Ondernemers verschillen. En daarmee verschillen tevens de premies, die nodig zijn het aansprakelijkheidsrisico verzekerd te krijgen. Veelal zijn die afhankelijk van de loonsom en de omzet. Maar vaak ook speelt het soort bedrijf of beroep een rol. Zo zal een loodgieter zonder personeel een totaal andere premie vergen, dan een huisarts.

Niettemin mag u van ons verwachten, dat wij ons maximaal zullen inspannen om u ook op dit terrein voldoende zekerheid te kunnen geven, zodat u in alle 'rust' ondernemer kunt zijn.
 

Benieuwd naar onze aanpak?  

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Uw gegevens
Uw vraag/opmerking*